Wat te doen bij huidirritatie en ingegroeide haren?

Vaak kom ik in mijn salon mensen tegen die veel last hebben van ingegroeide haren of bultjes en irritatie op de huid. En vaak wordt er dan gevraagd hoe dit kan en hoe je dit probleem kan aanpakken.

Allereerst hoe ontstaan ingegroeide haren?

– Door verkeerd scheren
– Door gebruik van een Epilady (maakt niet uit hoe duur! deze is)
– Door te weinig scrubben in de week
– Door teveel te scrubben zonder daarna de huid wat crème te geven om bij te komen en gehydrateerd te raken
– Te strakke kledingranden die de huid afknellen op de bekende plaatsen (zoals bikiniranden en op de benen bij pantykousen of leggings)
– Verkeerd ontharen (verkeerde richting )

Dat is dus een lange lijst.

Oorzaken Van De Huidirritatie

Irritatie en bultjes kunnen ook door verschillende oorzaken komen.
– Soms hebben mensen een gevoelige periode. Ik weet van mezelf dat mijn huid altijd heftiger reageert wanneer ik onthaar terwijl ik eigenlijk moe en overwerkt ben. Ik krijg dan een droge roze pukkelige en jeukerige huid.

– Sommige van mijn klanten hebben nog nooit eerder onthaard en komen voor de allereerste keer bij mij (wat een behoorlijke eer is!) in de hoop dat alles goed gaat. Als de huid nog helemaal niets gewend is, en het ontharen met hars of zelfs met draad kan best gewelddadig zijn, dan is de eerste keer ontharen heel heftig. De huid kan dan even compleet in shock zijn en daarna reageren met een uitslag reactie. De volgende keren ontharen zullen veel minder heftig zijn, vaak is het na de 3e keer ontharen al zo goed als over. De haartjes zijn dan ook zachter en laten zich makkelijker verwijderen. De huid weet dan ook waar het aan toe is.

– Door het gebruik van producten met parfum en chemicaliën direct na het ontharen

– zonnebank of zonnebaden direct na het ontharen

– soms kan er ook hormonaal iets in het lichaam veranderen wat dan de pH op de huid aantast. Als de pH van de huid niet zuur genoeg is, kunnen bacteriën hun vrije gang gaan en dus veel meer irritatie veroorzaken.

Wat moet je dan doen??

Ter Voorkoming van Ingegroeide haren kun je zelf een aantal verzorgingsroutines in je dagelijkse schema meenemen.

Je mag best 2 tot 3 keer per week scrubben, met een stevige scrubhandschoen bij voorkeur, liever niet zo’n lekkere scrubcreme want dat spoelt gewoon weg onder de douche voor je echt hebt kunnen scrubben.

Heel belangrijk na het scrubben, is het om je huid goed in te smeren met een verzorgende hydraterende crème. Door veelvuldig scrubben kan de huid ook uitdrogen, waardoor de poriën weer verkleinen en je nog meer last krijgt van ingegroeide haren, wat natuurlijk NIET de bedoeling is!! Door lekker te smeren met crème voorkom je het uitdrogen en blijven de poriën lekker meewerken.

Mocht je toch nog veel last hebben van ingegroeide haren, dan kun je ook de Smooth Skin gebruiken om de opperhuid wat zachter te houden zodat de haartjes makkelijker door kunnen breken.

Jeuk na ongeveer 2 weken na het waxen?

Het kan, na ongeveer 2 weken dat de huid gaat jeuken omdat er wat haartjes willen doorbreken. Dit is heel eenvoudig te verhelpen door gewoon onder de douche te springen met een Pepermuntscrub. Alle voetproducten hebben wel iets met pepermunt, en voetscrub is perfect voor het stillen van de jeuk en door te scrubben kunnen de haartjes ineens wel doorbreken omdat de laag dode huidcellen op de opperhuid dunner is…

En de irritatie??

Ook die kun je verzorgen. Sowieso doe ik na het ontharen verschillende verzorgende producten op de huid om enige irritatie zoveel mogelijk tegen te gaan:
– After Wax Olie met Azuleen: azuleen wordt onttrokken aan Kamille en Kamille (denk aan de thee) heeft als belangrijkste kenmerken herstellen en kalmeren. Azuleen doet hetzelfde voor de huid.
– Cool Cream met Tea Tree en Pepermunt: tea tree doodt bacteriën en helpt huid zichzelf te herstellen en Pepermunt haalt de hitte uit de huid en helpt tegen roodheid.
– Cool Gel is een verkoelende gel op basis van Aloe Vera, helpt de huid heerlijk afkoelen zonder het achterlaten van een residue (perfect voor mannen die niet van crèmetjes houden)
 After Wax Lotion: een verkoelende lichte lotion voor de grotere oppervlakten om de huid te verzorgen.

Wat kun je zelf nog doen:

ik adviseer eigenlijk een aantal verschillende mogelijkheden.
Allereerst kan ik je een klein potje van de Cool Cream aanbevelen, dit mag je altijd gebruiken. We hebben ook regelmatig sample zakjes van pure Aloe Vera Gel wat je thuis kunt gebruiken om de huid te helpen sneller genezen. Daarnaast kun je Sudocreme gebruiken, dat helpt heel goed tegen rode irritatie en bultjes (net als bij luieruitslag van babietjes), ook B Panthene is prima door de zink in de crème.

Tot slot ben ik de laatste tijd ook heel erg fan van de Dr Organic producten van de Tuinen. Dit zijn biologische producten van bijzondere krachtige plantjes en oliën die een helende werking op de huid kunnen hebben. Ik adviseer dan ook vrijwel altijd de Tea Tree en Aloe Vera lijnen van Dr Organic om de huid sneller te helpen genezen.

Mocht dit allemaal niet baten en wordt de irritatie alleen maar erger en duurt het steeds langer voor de uitslag weer weg is, dan kun je het beste even langs de huisarts gaan voor een pH test en voor passende medicatie.

Veel Succes!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *