Oei …Ingroeiende haartjes…Wat nu?

In alle jaren dat ik al wax en laser, zijn ingroeiende haren altijd een hot topic. Sommigen starten met waxen omdat ze van het scheren ingroeiende haren krijgen, sommigen krijgen ook ingroei van een epilady (ben er nog steeds 100% van overtuigd dat dit apparaat ontwikkeld is door een vrouwenhatende man als martelwerktuig om vrouwen aan de praat te krijgen ergens in de middeleeuwen) of zelfs na verloop van tijd door waxen.

Wat gebeurt er om ingroeiende haartjes te veroorzaken?
Bij het gebruik van een epilady of epileerapparaat gebeurt het vaak dat de haartjes uitgerekt raken en dan afbreken. Het stukje wat nog aan de huid vastzit, schiet dan terug in de huid en kan daar onderhuids gaan ingroeien.

Bij scheren ligt het vaak aan de locatie bijvoorbeeld onderbenen, of in de liezen of zelfs op de schaamheuvel. Soms ook in de oksels. Met uitzondering van de onderbenen, zijn dit vaak gebieden waar de huid bekneld raakt door kleding en bewegen of juist niet bewegen. Als je lang met je benen over elkaar zit, kun je ingroeiende haartjes verwachten aan de binnenkant van je bovenbenen en in de liezen.

Ik had zelf in het verleden regelmatig last van ingroei op mijn onderbenen (pré lasertijd) omdat ik een enorme koukleum ben en toentertijd altijd dikke lange thermosokken droeg. Je raadt het al: een en al beknelling.

Waxen kan ook ingroei veroorzaken. Als je goed en regelmatig waxt, dan worden over het algemeen je haartjes steeds zachter en fijner. Soms betekent dit dat je haartjes zo zacht zijn geworden, dat het ze moeite kost om door de huid heen te breken. Dit kan ook ingroeiende haartjes veroorzaken.

Soms is ingroei een aangeboren gevoeligheid en kun je alleen methoden gebruiken om het ongemak zo min mogelijk te maken.

Waarom zijn ingroeiende haartjes zo vervelend?
Allereerst je wilt geen donkere plekjes of rozegekleurde bultjes of ontstekingen hebben in plaats van haartjes. Niemand is daar blij mee. Daarnaast kan de ingroei voor behoorlijke jeuk en irritatie zorgen. Je gaat dan krabben of de plekjes proberen open te halen, met als gevolg nog meer lelijke plekken op je huid. En als je het niet goed doet, nog meer irritatie en ontstekingen.

Wat zijn de oplossingen?
Als je je epileermachine nog gebruikt: gooi deze aub asap uit het raam. Naar mijn volkomen objectieve mening hoort dat apparaat niet meer bij deze tijd. Gewoon afschaffen.
Mijn eerste advies is: ga waxen. Je irriteert je huid daar het minst èn het minst vaak mee. Je haartjes en je huid komen tot rust, gaan gelijkmatig groeien en als je goed gewaxed wordt, dan komen de haartjes er in hun geheel uit, vanaf de wortel en is de kans op ingroei minder groot.

Blijft natuurlijk nog steeds wel dat ook van waxen je haartjes kunnen ingroeien. Wat ik vaak aan beveel is een combinatie van producten en verzorging:

  1. Een scrub met korrels en een scrubhandschoen (loofah of sisal) waar salicylzuur in zit. Salicylzuur is een huidverweker en helpt met het zachter maken van de opperhuid waardoor de haartjes makkelijker kunnen doorbreken. Ik zou je adviseren om minimaal 2 tot 3x per week te scrubben. Let op: ik zei scrubben, niet blijven wrijven tot je huid eruitziet alsof je een rasp hebt gebruikt! Op dit moment heeft de Kruidvat een eigen merk scrub/peeling voor een onzuivere huid die zeer geschikt is.
  2. Naast scrubben is het mega belangrijk om je huid goed gehydrateerd en soepel te houden. Als je huid uitdroogt, verkleinen de poriën en kunnen de haartjes nog moeilijker doorbreken. Ga je 2 tot 3x per week scrubben, dan is de kans heel groot dat je huid extra uitdroogt. Dus na het scrubben, NIET vergeten om goed in te smeren met een goede hydraterende crème. Bij (mijn persoonlijke) voorkeur GEEN Dove. Die werkt niet.
  3. Stel dat scrubben en goed insmeren nog niet voldoende is en je toch nog wat bultjes en ontstekingen krijgt: Benzac gel of crème bevat benzoylperoxide en dit doodt de bacteriën die ontstekingen veroorzaken. Het helpt met de ontstekingen sneller uit laten drogen en genezen. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing, er is een verschil tussen de gel en crème.

En als dit nog steeds niet voldoende helpt?
Mijn ultieme oplossing is de meest rigoreuze en wel supereffectief gebleken: als je donkere haartjes hebt (geen blonde, witte, grijze, kleurloze, superfijne haartjes) dan is laser ontharing de allerbeste oplossing. Ingroeiende haartjes zijn met laseren het snelst voorgoed verdwenen.

Ook hier een kleine kanttekening: heel soms kun je immuun zijn voor laseren, het komt wel eens voor. Net zoals je immuun kunt zijn voor bepaalde medicijnen of ziektes. Ook als je dus witte, blonde, grijze haren hebt.. dan zal laseren helaas geen oplossing voor je zijn. Het bovenstaande verzorgingspakket is dan mijn beste suggestie voor je.

Vergelijkbare berichten